zaterdag 30 juli 2011

Denemarken : Copenhagen

Copenhagen; zijn we ongeveer drie dagen geweest. Eigenlijk te kort en een best vermoeiende stad.

We lagen 12 km buiten het centrum op een zeer goede georganiseerde camping die helaas al twee keer te kampen had met zware wateroverlast.  Ook tijdens ons verblijf waren stukken onberijdbaar, werkten twee tractors continu om caravans los te trekken en stonden her en der waterpompen 24 u/dag te pompen.

Voor de rest ook hier prima sanitaire voorzieningen, gasfornuizen, spoelbakken, grills etc. Zelfs een soort van eetzaal met groot TV-scherm waar ik het enige nieuws te horen kreeg nb. Oslo (en die avond dan alleen het nieuws kreeg over de aanslag in de stad en niet vanop het eiland).

Copenhagen dus.  Overal wordt reclame gemaakt om Copenhagen te ontdekken per fiets.
En inderdaad, Copenhagen is groot genoeg om alles per fiets af te rijden. Maar, veilig ?
Je hebt duidelijke fietspaden maar de ene keer is er een buslaan rechts of links van dat fietspad.  Het krioelt er van auto's en toeristen en heel Copenhagen is 1 grote wirwar van straatjes.


Sommige stukken zijn auto-vrij maar dan zie je geen steek voor je ogen van de toeristen die als mieren overal doorkruipen. De eerste dag vloog de fiets al snel aan de kant, de tweede dag hadden we geen keuze omdat we op zoek waren naar de Zeemeermin en die viel net buiten onze plattegrond waardoor we heel lang gezocht hebben ....
Alles kwam mij nogal chaotisch over, er zat naar mijn gevoel totaal geen structuur in straten, het kwam mij over alsof iemand gewoon alles lukraak neergesmeten had.  Het went uiteraard, na een tijdje vind je je weg wel; er valt ook best veel te zien en te doen.  Teveel om met kleine kinderen te doen in ieder geval. 

Slotsholmen, Indre By, Rosenborg, Christianshavn, Frederiksstaden, Tivoli, De Zoo ... Nog wat overdrukke kledingstraten en je dagen zijn zo gevuld.  Wij hebben het allemaal wat over ons laten komen en al fietsend alles min of meer verkend.  Shoppen hebben we niet gedaan en Tivoli hebben we ook links laten liggen ... Nochtans best een aanrader lijkt me, maar, ook weer voor meer grotere kinderen.


Zelf was ik enorm onder de indruk van het Opera Gebouw, een prachtig modern gebouw (2005) opgetrokken uit veel glas met een prachtige foyer en voorzien van enkele moderne snufjes ... (die je overigens in elk museum, kasteel ed. vindt !!!!).  Doorweekt zijn we daar even tot rust gekomen bij een lekkere warme koffie terwijl de kids hun eigen free podium bouwden. 

Nog leuk en ook zeer aangenaam voor de kids; is The Elephant Parade.  Overal in Copenhagen staan ze op toeristische must see's, prachtige beschilderde olifanten op volwassen hoogte die je kan aanschouwen en die je kan kopen (alleszins toch een replica).  Je steunt er de Aziatische Olifanten mee ... en het levert zeer mooie foto's op ! Bovendien zorgen ze ervoor dat je kids zich niet te snel vervelen wanneer mama en papa op monumententocht trekken (en er zijn er veel !).

Hadden best wat meer tijd kunnen spenderen in Copenhagen maar het zal ooit een aparte City Trip worden in alle rust, buiten seizoen en hopelijk met wat droger weer .... En de Kleine Zeemermin ? Die hebben we na ruim vier uur fietsen dan toch gevonden ... En in werkelijkheid is ze ook bijzonder klein te noemen ja.  En busladingen Japanners die samen met haar op de foto willen.  En wij, goh, wij vonden het allemaal prima ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten