vrijdag 4 mei 2012

Joggen, gehyped !

Lang zal hij joggen

bron : De Standaard van vrijdag  
Zowel te weinig als te intensief sporten blijkt niet zo gezond. rrRegelmatig joggen verhoogt de levensverwachting bij mannen met 6,2 jaar en bij vrouwen met 5,8 jaar. Bovendien doet het de kans op voortijdig sterven bij beiden dalen met 44 procent. Dat blijkt uit recente gegevens van de 'Copenhagen City Heart Study'. Volgens de Deense onderzoekers is één tot tweeënhalf uur per week joggen ideaal, verspreid over twee of drie sessies, en met een lage tot gemiddelde snelheid.

'Het doel moet zijn om een beetje buiten adem te geraken, maar zeker niet overdreven', adviseert hoofdcardioloog Peter Schnohr, verbonden aan het universitaire ziekenhuis Bispebjerg in Kopenhagen. Hij stelt zijn resultaten zaterdag voor op het congres EuroPrevent2012 in de Ierse hoofdstad Dublin, dat van 3 tot 5 mei plaatsvindt en georganiseerd wordt door de Europese vereniging van cardiologen (ESC).

In het onderzoek, een deelstudie van de Copenhagen City Heart Study, werd het sterftecijfer bij 1.116 mannelijke en 762 vrouwelijke joggers vergeleken met dat bij niet-joggers uit de hoofdstudie, ongeveer 20.000 personen. De gegevens werden verzameld tussen 1976 en 2003.

Start to run

Het debat over de voor- en nadelen van joggen is volgens Schnohr al sinds de jaren zeventig aan de gang. 'We kunnen nu met zekerheid zeggen dat regelmatig joggen de levensverwachting verhoogt. Het goede nieuws is dat je het eigenlijk zelfs niet zo vaak moet doen om er voordeel uit te halen', zegt hij.

Volgens sportarts Chris Goossens liggen de resultaten wel in de lijn van de verwachtingen, maar dat de cijfers zo spectaculair zijn, had hij niet verwacht. 'Ik ben een groot voorstander van gematigd sporten. Ik heb in 2006 zelfs meegewerkt aan het VRT-programma Vlaanderen sportland met Evy Gruyaert, dat jammer genoeg per aflevering maar rond de 50.000 kijkers trok.' Start to run, het programma waarmee Gruyaert mensen met loopschema's en ingesproken instructies probeert te begeleiden, is volgens Goossens nochtans de ideale manier om geleidelijk aan te beginnen sporten. Via je iPod of Mp3-speler kan je het tijdens het joggen beluisteren. 'De vrouw die dat programma heeft uitgevonden (Mieke Boeckx, red.) verdient een standbeeld. Ze heeft al meer mensen aan het lopen gekregen dan Forrest Gump', zegt hij lachend.

Seven Miles

'Het sterftecijfer bij regelmatige joggers ligt lager dan bij niet-joggers én dan bij extreme sporters', zegt hoofdonderzoeker Schnohr. Zowel te weinig als te intensief sporten blijkt dus niet zo gezond, volgens dit onderzoek. 'Intensief sporten kan wel, als het onder controle gebeurt', zegt Goossens. 'Veel hangt af van je fysieke gestel. Je wordt als topsporter geboren, dat zit in je genen. Niet iedereen is gemaakt om intensief aan sport te doen. En als je het toch wil proberen, adviseer ik iedereen om je op voorhand te laten screenen. Dan denk ik vooral aan populaire massa-evenementen zoals de Antwerp Ten Miles, de twintig kilometer van Brussel, de marathon van New York of wielertoeristen die de Mont Ventoux willen beklimmen. Eigenlijk zou iemand eens een Seven Miles of iets dergelijks moeten oprichten', zegt Goossens, die ook clubdokter is van voetbalclub Beerschot.

Langs de andere kant is te weinig sporten dan ook weer niet goed. 'Maar hier moeten we rekening houden met de leeftijd', zegt de sportarts. 'Is het wel gezond om als tachtigjarige nog te gaan joggen? Of om twintig jaar niets te doen, en dan plotseling in actie schieten? Dat vind ik tricky. Mijn boodschap is: doe aan sport, maar doe het gematigd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten