zondag 10 juni 2012

Die Chinezen toch ...

In China is zaterdag een gekopieerd dorp ingehuldigd. Het gaat om het pittoreske Oostenrijkse dorp Hallstatt, werelderfgoed wegens zijn pastelkleurige huizen op de oevers van een schitterend meer. De Chinese versie is bestemd voor de rijke lokale gezinnen.

De Chinezen bouwden een kopie van het Oostenrijkse dorp Hallstatt.
Het nagebootste dorp bevindt zich op de oevers van een artificieel meer in de Chinese provincie Guangdong. Het subtropische klimaat dat daar heerst heeft echter niets te zien met het Oostenrijkse bergdorp.

De openingsceremonie in China gebeurde in aanwezigheid van een delegatie uit Hallstatt. Nochtans reageerden de inwoners aanvankelijk verontwaardigd op het nieuws dat hun stad zou worden nagebootst. Ze vonden dat ze voor een voldongen feit werden gezet, zonder voorafgaand overleg.

Zelfs de kerk en bekende engelenbeelden van Hallstatt werden nagemaakt in de Chinese versie, wat dan weer tot een religieuze polemiek leidde. In de Chinese pers benadrukten de projectleiders dat het onmogelijk was om een dorp van meer dan 800 inwoners volledig te 'kopiƫren', maar ze gaven wel toe dat ze zich door het Oostenrijkse dorp lieten inspireren. Dat gebeurt wel meer in de Chinese vastgoedsector, stelden ze.

Onze vakantie deze zomer zal net dat ietsje anders voelen :o))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten