vrijdag 1 juni 2012

Lopen vs. granen en hop

Ben mij er volkomen van bewust dat sport en alcohol niet tesamen gaan.
Maar, ik kom wel tot de vaststelling dat elke keer ik een feestje had en a) teveel dronk b) te weinig slaap ... ik .. Ik de ochtend nadien goe loop !
In het begin leek het mij toeval maar dinsdag was het weer van dattem. Pinkpop, teveel pintjes en vier uur slaap leverden mij een deftige 12 Km op in iets meer als een uur.
Sinds de Tien heb ik deze afstand niet meer afgelegd, laat staan in die tijd !
Nieuwsgierig als we zijn, even googlen op "Hop-bier-gezond" ...

Zodoende kwam ik een artikel tegen uit 2001 (site www.bierengezondheid.be):

Zou je kunnen stellen dat bier gezond is?
De Keukeleire : "Ja. Bier bestaat uit een combinatie van vier natuurlijke grondstoffen: gekiemde gerst, hop, gist en water. In bier zit geen enkele stof die de toxische drempel overstijgt. Er zitten veel mineralen en vitaminen in. Bier is dus eigenlijk een vloeibaar voedingsmiddel. Het bevat ook weinig zout en veel magnesium wat belangrijk is tegen hartaandoeningen en gal- en nierstenen. Heel gezond dus."
"In het labo doen we ook onderzoek naar de medicinale eigenschappen van hop. Tijdens de Oudheid kende men al de sedatieve, slaapverwekkende kracht van hop. Daarnaast bevat het ook vrouwelijke hormonen, het heeft een oestrogene werking. De concentratie van deze vrouwelijke hormonen is laag en er is dus geen reden tot paniek: mannen gaan geen vrouwelijke trekken krijgen door het drinken van bier. We zouden de oestrogene werking van hop willen toepassen om kanker en gynaecolo-gische problemen te behandelen."
"We zijn ook net met een nieuw project begonnen waarin we onze kennis van hop gaan toepassen op cannabis. Hop en cannabis behoren tot dezelfde familie en de gelijkenissen zijn groot. In Nederland wordt cannabis al gebruikt als pijnstiller en bij de behandeling van multiple sclerose, maar het heeft veel mogelijkheden die nog onderzocht moeten worden. We gebruiken cannabisvarianten die bijna geen hallucinogene stoffen bevatten en begeven ons dus niet op gevaarlijk terrein."


U heeft net gezegd dat bier gezond is. Toch hebben we een kater als we er teveel drinken. Hoe komt dat? De Keukeleire : "Hoofdpijn krijg je door een teveel aan alcohol en als je verschillende bieren gaat mengen. Elk bier heeft zijn eigen samenstelling en elke stof moet op zijn eigen manier afgebroken worden. Omdat bier weinig zout bevat moet je veel plassen. Zo krijg je last van nadorst en het katergevoel. Het effect verschilt ook van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben gemakkelijker een kater dan anderen. Ik heb er persoonlijk nooit last van. Ook de leeftijd kan een rol spelen. Oudere mensen klagen af en toe dat het bier vroeger beter was omdat ze er nu meer last van hebben. Dat klopt helemaal niet. Het bier is er door de jaren steeds beter en consistenter geworden. Het is hun conditie die achteruit gegaan is."

Als je de site verder bekijkt, vind je nog aardig wat positieve verrassingen.
Soit, ik ben alvast overtuigd ... Voortaan heb ik een goede reden om mij te laten gaan op concerten en festivals .. Het is immers gezond om een pint te drinken (er staat duidelijk niet bij welke hoeveelheid !).

Akkoord, ik ga hier aardig door de bocht en zou eigenlijk nog meer opzoekwerk moeten doen, maar, het valt me keer op keer op dat ik na een avondje stappen, betere prestaties neer zet.
En google zelf maar eens op de zoekwoorden "bier" en "gezond" .. Je zal zien ... Het is écht goe om pintjes te drinken ...

Om jullie wat te helpen, hier alvast 20 redenen om pintjes te drinken :

1. Bier is goed tegen hartinfarcten
Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct dan geheelonthouders. Een halve liter bier per dag geldt als maatstaf.

2. Bier beschermt je tegen een beroerte
De bestanddelen van bier voorkomen dat je bloed gaat klonteren.

3. Bier is goed voor je bloeddruk
Artsen uit Nederland en van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat een gematigd bierverbruik je bloeddruk onder controle houdt, aldus het Laatste Nieuws.

4. Bier kan diabetes verhinderen.
Bierdrinkers hebben zelden te kampen met suikerziekte (diabetes mellitus).

5. Bier verbetert je geheugen Bierdrinkers maken minder kans op Alzheimer en dementie.
6. Bier bezorgt je stevige botten
Bier heeft een positieve invloed op je beendergestel en beschermt tegen osteoporose.

7. Bier laat je langer leven
Wie een of twee glazen bier per dag drinkt, leeft langer.

8. Bier is goed tegen diarree
De microculturen in bier bestaan uit azijn- en melkzuren. Deze stoffen beperken de cultuur van darmkiemen die diarree veroorzaken.

9. Bier helpt tegen stressOnderzoekers van de universiteit van Montreal hebben vastgesteld dat een paar glazen bier per dag de druk op het werk doen afnamen. Niet-drinkers zouden met meer stress te kampen hebben.
10. Bier voorkomt nier- en galstenen
Finse onderzoekers beweren dat het magnesiumgehalte in een halve liter bier het risico op nierstenen met 40 procent doet afnemen.

11. Bier helpt tegen slaapstoornissen.
Hop is een natuurlijk kalmeringsmiddel. ’s Avonds een glas bier drinken blijkt een afdoend slaapmiddel te zijn.

12. Bier kan je beschermen tegen kanker
Bier bevat polyfenolen die de groei van tumoren in toom houden.

13. Bier zorgt voor een schone huid
Bepaalde vitaminen in bier regeneren de huid en zijn goed voor de opbouw van pigment. Je huid wordt gladder en meer flexibel.

14. Bier is goed tegen verkoudheden
Wie warmt bier drinkt, is minder snel verkouden. Warm gerstenat bevordert de bloedsomloop en de ademhaling, helpt tegen gewrichtspijn en versterkt je immuunsysteem. Tip: verwarm een flesje bier au bain- marie en leng aan met vier lepels honing.

15. Bier beschermt zwangere vrouwen
Een gebrek aan foliumzuur kan een oorzaak zijn van vroeggeboorte en misvormingen van de foetus. Een liter bier bevat meer dan onze dagelijkse behoefte. Alcoholvrij bier is bijgevolg een aanrader voor zwangere vrouwen.

16. Bier scherpt de eetlust aan
De bestanddelen van hop, het koolzuur en de alcohol in bier stimuleren de spijsverteringssappen en stimuleren de eetlust.

17. Bier voorkomt maagzweren
Anderhalve liter bier per week remt de aangroei van bacteriën (helicobacter pylori) die een ontsteking van de maagwand kunnen veroorzaken waardoor het risico op maagzweren afneemt.

18. Bier is een snelle dorstlesser
De bestanddelen van bier zorgen er voor dat je dorst sneller gelest wordt dan wanneer je een glas helder, fris water drinkt.

19. Bier helpt je afvallen
Studies tonen aan dat mensen die - weliswaar met mate - bier drinken, minder overgewicht vertonen dan niet-drinkers. Bier bevordert immers de stofwisseling. Een glas bier bevat bovendien minder calorieën dan bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid appelsap.

20. Bier zorgt voor mooier haar
Bier bevat mineralen en vitaminen die je haar verzorgen. Een ’bierspoeling’ geeft je haar meer kracht en volume. En geen paniek: de biergeur is na enkele minuten vervlogen.

En dat ik de Mannen hun dag meteen goed gemaakt hebt, het is graag gedaan !!!
En voor de Vrouwen die ook graag een pintje scheef slaan .. het is verantwoord dames !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten