vrijdag 6 september 2013

De Eerste Schoolweek ... HELP !

Wegens omstandigheden is de start van ons schooljaar iets anders gelopen dan gepland (daarover later meer). Het komt erop neer dat wij zondagNACHT thuis kwamen van een extra vakantie en de kinders er op maandag vroeg uit moesten voor hun eerste schooldag .. Tijdens die NACHT viel er dus nog véél te regelen : boekentassen, drinkenbussen, brooddozen, kleertjes etc ...

Chaos .. Nu, in het algemeen kan ik best om met chaos en kan ik best verschillende dingen tegelijk .. Want ja, ik ben vrouw en vrouwen kunnen dat .. Die regelen dingen en zijn eigenlijk al een week verder met plannen. Maar, deze keer was P. doodop, zowel lichamelijk als geestelijk .. Is vakantie er niet om te genieten en mentaal de batterijen op te laden ????? Alvast buiten twee vrouwelijke koters gerekend die spijtig genoeg iets te hard op de mama lijken !

En die eerste schoolweek ging ook nog eens gepaard met een Iphone die zijn geest gaf .. En een pc-knoeier die niet geheel correct kon synchroniseren, een auto van de grootouders die stuk was zodat ik mijn autootje aan hen doorgaf ... een aannemer die in oktober plots wel kan starten en wij die nog niets besteld hebben van badkamermeubelen ... Het regelen van tennis, korfbal, tekenacademie, het betalen ervan .... kortom .. Horror ! Oh ja, en terug werken ... En we weten allemaal hoe dat start na vakantie.

En dan de school !
Dit jaar heb ik een Dame die naar het eerste leerjaar gaat en een Kleinere Dame die in de eerste kleuterklas start.
De kleine dame slaapt in principe in de namiddag nog twee uur dus daar verwachten we problemen in de zin dat die zich wellicht over de stoep sleept op weg naar huis en ik wellicht met het schaamrood op de wangen in een winkel sta met een klein kind met metersdikke wallen en een kind dat zich op de grond laat vallen om eens lekker te gillen.
De oudere dame is nog een graad erger want zij verwacht dat ze na week 1 kan lezen, schrijven en rekenen !!! Frustratie alom gepaard met vieze gezichten, onhandelbaarheid, brutaal en kort ! Een oudere dame ook dat plots vindt dat haar kleine zus nog een "prutske" is en zich meteen gaat gedragen als een berispende moeder (van wie heeft ze het).

En dan een moeder die in die eerste week een late heeft en twee oudercontacten (of info-avonden).
En laat die oudercontact van de oudste nu net weer als Chinees in de oren klinken.
Hebben jullie nog enig idee hoe jullie hebben leren schrijven, rekenen en lezen ?
Awel, ik dacht altijd dat het op de klassieke manier zou zijn .. Niet dus !
Een mens moet eerste de opdrachten al ontrafelen alvorens ze kan starten.
Leren rekenen is niet gewoon 1+1, neenee, het is is werken met oa. bruggen (het enige woord dat ik onthouden heb), ballonnetjes, werken tot 20 maar als basis tot 10 gaan !
Leren lezen is niet gewoon "a", "b", "c" .. Neenee, de uitspraken van de letters zijn totaal anders dan hoe ik het geleerd heb .. Probeer maar eens "mol" te lezen beste mensen ...
Kortom, een twee uur durende info-avond na een lange dag werken en probeer dat dan maar te vertalen naar een .. Man, echtgenoot, partner, vriend, huisgenoot ...

Agenda's ook die elke dag gelezen en aangevuld moeten worden x 2 !
Huiswerk dat gemaakt moet worden en bekeken moet worden met de dame in kwestie. En meteen de kleinere dame ook maar wat huiswerk geven !
Erop toezien dat de ouder niet spontaan gaat verbeteren .. Wij begrijpen de opdrachten anders :o)
Tijd maken om samen te lezen, te rekenen, te schrijven ..
Als het ook kan nog een verhaaltje lezen voor het slapen gaan én indien mogelijk het kind het verhaal nog laten navertellen (goed voor hun ontwikkeling).
Vers koken voor de kinderen en de rest van het gezin, gezond eten is de basis !
Taxi spelen naar alle activeiteiten .. Daarbij komend de nieuwe start van zwemlessen van de oudere dame zwemt geen schoolslag meer maar alleen nog onder water, oeps !!!)
De kinderen moet ook elke avond in bad met dit hete weer ..
.. En op tijd naar bed !

En dat wanneer je als ouder tegen half zes naar huis komt !!! Mmmmm ..
Maar ikke ploeteren ? Neeeeeeeeeeen :o))
Eens de kinders in bed liggen, wordt de ontbijttafel klaar gezet, de kleertjes klaargelegd, de boekentassen geleegd en klaar gelegd, de broodDOZEN, koekenDOZEN, fruitDOZEN en drinkenbussen klaar gezet voor het ganse gezin ..
En dan om half tien mag je even rekenen op me-time terwijl je eigenlijk al lang moet gaan slapen.
Kortom .. blijf hem volgen mama's ... Het wordt weer een prachtiger ploeterjaar !

Nog een tip die ik meekreeg van school : laat uw kinderen 's morgens op tijd opstaan zodat ze op een rustige manier kunnen wakker worden en ontbijten .. En laten we in dit gezin nu net vier mensen zijn die NIET uit hun bed kunnen 's morgens !!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten