donderdag 24 oktober 2013

Als de klassieke kine niet helpt ...

Als de klassieke fysiotherapie niet helpt, ga je op zoek naar alternatieven.

Na vijf weken klassieke kine-therapie waarmee ze mij elke dag tot over mijn pijngrens drijven zonder al teveel resultaat .. Kwam het voorstel om de alternatieve geneeskunde te combineren met de klassieke.
Geen probleem ...

Bij mij mogen ze momenteel ALLES uitproberen, ik wil na vijf weken a) pijnvrij zijn en b) vooruitgang zien .. Als ze mij op dat moment zouden verplichten om één of ander vies plantje te kauwen, zou ik zonder twijfel kauwen.

Het grote probleem momenteel zijn mijn bovenste beenspieren, zowel ter hoogte van de billen, hamstrings als knie. Het is b e t o n ... keihard en geen doorkomen aan. En neen, ik ben niet diegene die haar spieren zo hard getraind heeft in het verleden zodat ik deze met paardenkracht kan opspannen. Het zijn mijn hersenen die dat doen.

Van zodra de kine begint te plooien, voel ik alles opspannen in mijn benen. Binnen de kortste keren heb ik ook een volledig gevoel van verzuring ... Vind ik dat leuk, nee !
Kan ik er iets aan doen ? Misschien wel ... Gezien de omstandigheden van het ongeval waarbij ik in een vrij onnatuurlijke positie gelegen heb, misschien begrijpelijk ??? Wie zal het zeggen ...

De eerste stap die we gezet hebben is die van "Dry Needling".

De kine gaat op zoek naar 'triggerpoints' in mijn beenspieren.
De methode werd ontwikkeld in Canada en is ondertussen bijzonder populair in Nederland.
De triggerpoints zijn pijnlijke en verharde plekken in gespannen spieren. Bij mij is dit dus eigelijk het gehele bovenbeen ...

Mijn zenuwen functioneren niet meer naar behoren. Bovendien zorgt dit voor véél pijn, stijfheid, en bovenal enorm veel krachtverlies. Mijn linkerbeen is ondertussen al even dun als mijn kruk !

Tijdens de behandeling wordt gebruikt gemaakt van acupunctuurnaalden waarmee ze mijn spieren proberen te prikkelen.  Als je dan weet dat ze zelfs de naalden niet in mijn been krijgen, is er nog duchtig veel werk aan de winkel. Als de naald er toch in slaagt, krijg je net een stroomstoot door je spier.  Niet echt aangenaam maar zeker niet pijnlijk ! Ik ben ondertussen meer gewend.

Bedoeling is dat de spier op een snelle manier gaat ontspannen waardoor je spieren soepeler worden en dus ook beweeglijker.

De eerste keer dat ik dit kreeg toegepast, voelde ik bij die ene naald die erin slaagde tot in de spier te dringen en geweldig gevoel van opluchting ... Gisteren was het succes al een pak minder .. Ga ik deze methode opgeven ? Neen, na twee niet volwaardige behandelingen ga ik niet stoppen.

Hoe ik me na de behandeling voel ? Duizelig, misselijk, stijf .. Maar, dat schijnt erbij te horen.
En ja, een mens heeft er ALLES voor over om terug te stappen en te functioneren.
Of de behandeling op lange termijn zijn heil zal vinden weet ik nog niet ... Na een week is het echter zo dat het been terug stijver aanvoelt ...

Een andere stap is die van "acupunctuur".

Ook hier wordt er gebruik gemaakt van naalden die geprikt worden op acunpunctuurpunten.
Deze manier van behandelen komt van China en is meer gebaseerd op energiekanalen die in regelmatige patronen door je lichaam lopen.   Deze kanalen worden ook meridianen genoemd. Je kan het vergelijken met een rivier die door je lichaam voert.  Is er ergens een opstopping dan is er een dam gebouwd .. (schoon verwoord).

Ook hier zorgt het prikken van de naalden ervoor dat het zenuwstelsel gestimuleerd wordt zodat spieren en hersenen gestimuleerd worden.

Deze techniek hebben ze nu een keer toegepast met een focus op a) daling zwelling knie b) verlaging pijn ... Of het zijn doel bereikt heeft ? Ja .. pijn en zwelling zijn minder.  Beweeglijkheid is niet verbeterd voorlopig .. Maar ja, willen we weer niet te snel resultaat na een enkele behandeling.

Of het aangenaam is ? Ik vond het prikken pijnlijk ... Ook hier krijg je een shock doorheen je been, een warm gevoel maar niet aangenaam. Eens de naalden erin zitten, voel je niets meer.  Na de behandeling voel je je ook hier duizelig en ijl.

Na beide behandeling kwam ik thuis en had ik alleen maar behoefte aan "rust" ...
Je moet even gaan liggen en echt bekomen van deze vorm van geneeskunde.
Hopelijk heeft het een positieve invloed en zal ik mij binnenkort een pak beter in mijn vel voelen want .. er is nog veel werk aan de winkel !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten