vrijdag 21 juni 2013

Hardlopen vs. gezondheid vs. fruit

Hardlopen is meer dan alleen maar kilometers malen.
Zij die hardlopen begrijpen wel wat ik bedoel ... Van hardlopen ga je gewoon anders leven ...
Je besteedt gewoon veel meer aandacht aan je lichaam, voeding, levensvisie etc ...

En wat is er beter dan oa. veel fruit eten !
Ik ben verslaafd aan fruit, zelfs zo erg dat ik tijdens mijn zwangerschappen onder mijn voeten kreeg van de gynae die niet bepaald vrolijk werd toen hij hoorde dat ik zes stuks fruit per dag "opvrat".
Maar, het is gewoon lekker .. En de overtollige vitamines gaan er gewoon weer uit via de urine, toch.

Omdat fruit mij zodanig interesseert, ben ik eens beginnen zoeken naar het beste fruit te eten, aantal calorietjes, wanneer je best welk fruit koopt etc ... En dat wil ik even met jullie delen !!!

In principe moeten we dagdagelijks twee stuks fruit eten, ik zit daar dus ruim boven ..
En nu het aardbeien- en kersenseizoen begonnen is, smul ik zelfs dagelijks een "bakje" alleen al van dit lekkers .. Maar, voor zij die niet graag fruit peuzelen :  T W E E stuks is voldoende !

Fruit bevat zo'n beetje alles wat ons lichaam nodig heeft : energie via calorietjes, koolhydraten, vezels (belangrijk voor de darmflora, bloeddruk, cholesterol), natrium (bloeddruk), kalium (vochthuishouding), vitamine A (huid, haar, ogen), vitamine C (weerstand) ... etc ...
Elk type fruit bevat zo zijn eigen voedingswaarden en calorie-gehalte ..

Een overzichtje :

- Meeste calorietjes vind je in banaan en kersen .. Ideaal dus voor de sporters onder ons .. En de meesten grijpen voor een wedstrijd al heel makkelijk naar een banaan .. Waarom nadien geen zakje kersen eten, het seizoen is ondertussen begonnen
- Weinig calorietjes vind je in abrikozen en passievruchten .. Niet echt mijn ding maar voor de tellende freaks onder ons een toppertje

- Veel koolhydraten vind je in banaan, kersen, mango en druiven
- Weinig koolhydraten vind je in abrikozen, passievruchten, mandarijntjes, aardbeien
=> koolhydraten zijn onze energie-motors, ze zorgen ervoor dat ons lichaam en onze hersenen functioneren ... naar mijn gevoel kan je dus best mixen tussen fruitsoorten !
=> te weinig koolhydraten leidt tot vermoeidheid, concentratiestoornissen en een slechte adem .. Op lange duur, worden de spieren afgebroken !
=> koolhydraten blijven maar beperkt in je lichaam aanwezig, daarom ook dat je veel koolhydraten moet opslaan alvorens je aan een wedstrijd start !

- Veel voedingsvezels vind je in bosbessen, frambozen
- Weinig voedingsvezels vind je in abrikozen, passievruchten, mandarijntjes en meloenen
=> vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering, ze hebben bovendien een stimulerende rol in het kauwproces en speekselproductie in de mond.
=> in de dunne darm zorgen vezels ervoor dat het voedsel minder snel door de darmen wordt gevoerd waardoor de opname van koolhydraten geleidelijker verloopt !
=> voedingsvezels kunnen een grote hoeveelheid water opnemen waardoor ze sneller een verzadigingsgevoel geven  ... Dus, minder kans op een hongertje !

Wat de vitamientjes betreft :
- vitamine A : mango, mandarijntjes, abrikozen
- kalium : kersen en banaan
- vitamine C : kiwi, sinaasappel, aardbeien

Zoals je leest is een goede mix dus belangrijk .. Wissel dagelijks wat fruitsoorten af en je behoudt een gezonde mix in je lichaam :o))

Nog een heel groot voordeel is dat fruit weinig vet bevat .. Als je dus een hongertje hebt, grijp dan niet naar chocolade maar naar een stuk fruit ! Lust je niet graag fruit, probeer eens een smoothie ...
Zelf ben ik enorm zot van chocolade .. Eens ik begin, stopt het niet meer en verhogen de hoeveelheden enorm snel .. Door mezelf te verplichten om om 10.00 een bakje aardbeien te eten en om 15.00 een handvol noten neem ik minder vet, calorietjes en suikers op ...

Omdat ik dus verslaafd ben aan fruit en wij ons fruit in een fruiterie kopen,  geven wij fortuinen uit aan deze lekkernij.  Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een fruitkalender zodat ik mij wat meer kan focussen op seizoensfruit .. Om jullie een idee te geven :

Juli : aardbeien, kersen, meloen, nectarines, perziken, bessen
Augustus : druiven, braambessen, pruimen, meloen
September : ananas, appels, druiven, meloen, peren, nectarines, pruimen
Oktober : ananas, appels, druiven, peren en pruimen
November : ananas, appels, druiven, mandarijntjes, sinaasappels
December : ananas, appels, mandarijntjes, sinaasappels
Januari : ananas, appels, mandarijntjes, sinaasappels
Februari : ananas, appels, sinaasappels
Maart : ananas, appels, sinaasappels
April : ananas, rabarber, sinaasappels
Mei : aardbeien, rabarber
Juni : aardbeien, meloen, nectarines, rabarber

Staat hier niet tussen ... De kiwi !!!
Zelf ben ik verslaafd aan Zespri kiwi's ... Ik heb ook enorme nood aan kiwi omdat ik nogal snel last heb van mijn darmkanaal ! Als ik een dag geen kiwi's eet, heb ik problemen .. Ik mag nog zoveel bruin brood, speculaas etc veroveren, mijn lijf jankt om twee kiwi's.
De kiwi is een VoedingsBOM ! Hij zit boordevol vezels, vitamines en mineralen en bevat nauwelijks calorietjes ... Een kiwi bijvoorbeeld bevat meer vitamine C als een sinaasappel
Tegenwoordig is een Zespri kiwi verkrijgbaar van Mei tot september ... FEEST !!!!

Ter info : 100 gram kiwi bevat 61 kcal
Ter info : 100 gram aardbei bevat 25 kcal
Ter info : 100 gram kersen bevat 55 kcal
Ter info : 1 stuk bevat 60 kcal
Ter info : 1 stuk bevat 55 kcal
Ter info : 1 sinaasappel bevat 55 kcal
Ter info : 1 banaan bevat 80 kcal
Ter info : 1 nectarine bevat 30 kcal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten