vrijdag 29 juli 2011

Denemarken : de camper


Omdat ik nog moet uitpuzzelen hoe onze route er nu weer uitzag; begin ik alvast over onze camper ...
Reizen per camper, het was een test omdat we dromen van een campertrip naar Nieuw Zeeland binnen twee jaar. En om niet met onze hoofden tegen een muur te botsen aan het andere eind van de wereld; was het niet slecht om al te proefdraaien.

Voor deze vakantie hebben we zeer lang getwijfeld; per tent of met een wielenhuis.
Achteraf gelukkig de juiste beslissing gemaakt, anders stak tent nummer twee in een container wegens teveel schimmel.  Is het reizen per camper een must do ? Awel zie hier de pro's en contra's ...

Een camper is een zwerfhuis; doel is rond te zwerven in alle stilte en eenvoud.
Dat was initieel ook ons doel; niet teveel lawaai, niet teveel pottekijkers, gewoon wij onder ons vieren.
Die stelling hebben we echter na dag drie al opgeborgen, dankzij het slechte weer en nog wat andere ongemakken.

De eerste avond werkte onze transformator al niet ... We stonden op een plek zonder electriciteitsvoorzieningen of wat dan ook; gewoon een groen grasveld meer niet.
Probleem 1 : flessen opwarmen voor Nore (idem voor groentepap).  Toegegeven, het was de eerste avond (tussenstop) en we hadden de algemene werking van de zwerfauto nog niet onder controle (mevrouw, als u iets niet weet, neem dan gewoon de gebruiksaanwijzing erbij !!!).
Paniek ! Bovendien ben ik ook van het principe; voor mijn kind alles vers dus ja ... geen potjes mee.
Gelukkig was er in de buurt een fitness center die zeer spontaan onze flesjes opwarmde.

De dag nadien dan maar al op zoek naar een camperplek mét electriciteit; de eerste luxe sloop binnen.
Gelukkig wel een zaaaaaalig plekje; privé terrein rond een visvijvertje en we kregen zelfs een sleutel om te douchen. Het was bovendien prachtig weer en dan heb je werkelijk niets anders nodig ! Oef .. mission completed. Geen ander volk, just us and the fish.  Lekker buiten eten, lekkere papjes opwarmen etc.
Ik werd zelfs een beetje ongemakkelijk van de stilte !

Helaas; na dag twee kwamen de eerste buien eraan en dan wordt het genant.  Probleem 2 : buiten eten is niet meer mogelijk, dus, de tafel moet elke dag opnieuw vebouwd worden: tafel opzetten, eten, tafel opbergen en kinderbed opstellen. Zucht ... Iedereen vroeg in bed want ja, je kon toch niet bewegen.  Na verloop van tijd, snak je meer en meer naar een camping want daar kan je lekker warm douchen, ne keer goe gaan K°°°n én er zijn speeltuinen voor je kids die tegen dan al even knetter zijn van het gebrek aan plaats als jezelf.

Dan maar campings gaan opzoeken; het natuurlijk zwerven is er dan spijtig genoeg niet meer bij. Moraal van het verhaal; zwerven kan maar best met a) lekker weertje b) een camper waar je de tafel de tafel kan laten en niet elke dag moet verbouwen om een kinderbedje te plaatsen c) oudere kindjes zodat kindje twee ook gewoon in bed kan liggen.

Voor de rest niets dan lof over ons wielenhuis; elke avond lekker droog terwijl het buiten dagen aan een stuk regent ... Alhoewel het na verloop van tijd ook hier lastig wordt om alles droog te krijgen/houden ... Reizen met een camper heeft als voordeel dat je gewoon staat en gaat wanneer je wil, nadeel is wel dat je soms gewoon teveel met je camper rond bolt en te weinig blijft genieten van je staanplek.  Natuurlijk; wij hadden geen andere keuze; het was rijden of op elkaars lip zitten binnen.  Nu hebben we enorm veel gereden (daarover straks meer) wat initieel niet de bedoeling was (we gingen het zen houden en genieten van water en strand). 

Ander nadeel is dat je aangewezen bent op je fietsen.  Als de camper ergens staat, ga je niet elke keer alles terug binnen halen om even naar de bakker te hollen.  En als het dan nat en koud is, tja .... niet altijd aangenaam.  In Copenhagen bijvoorbeeld; lag onze camping op 12 kilometer van het centrum.  Elke dag opnieuw dus met onze fietsen en fietskar heen en weer in koude, wind en nat.  Dan is de goesting snel over maar je doet het gewoon ... En ja, ik geef toe; als je dan op een avond een staande ovatie krijgt van enkele Fransen als je doooooornat arriveert na weer wat kilometers extra, het doet wel wat !

Wat we niet gedaan hebben in ons wielenhuis is douchen.  We hadden een watertank  met 100 liter water maar die gebruikten we alleen voor de afwas.  Kan mij echt niet voorstellen dat ik als douchegenieter lang toekom met een tank van 100 liter.  Het toilet werd ook sporadisch gebruikt wanneer het niet anders kon.   Het ding stinkt nogal snel .... En ik geef toe; we waren wat lui en hadden geen zin om elke dag de tank te staan vullen en de wc te gaan lozen ...

Hebben we dan eigenlijk een camper nodig ? Goh ... misschien moeten we ooit opteren voor een Westfalia busje van VW.  Dan heb je wel een beetje een wielenhuis maar zonder douche en wc. Het zal meteen ook goedkoper zijn.  Een tent erbij voor ons of voor de kids ...

Hoe de gemiddelde Deen het doet op vakantie gaan ? Wie dacht dat de Nederlander de sleurhut-verslaafde was ? Ahum, wij hebben zeer weinig andere toeristen gezien buiten Denen. Die zeulen hun hele hebben en houden mee. Een caravan met een voortent twee keer zo groot als de caravan zelf.  Ze zeulen mee een ijskast, diepvriezer, koffiezet, microgolf-oven en zelfs lampekappen en televisies ... Is dat dan nog kamperen ? Ik heb ZULKE ogen getrokken !!!!! Ofwel is dit normaal als je met een caravan weggaat en is het mij nooit eerder opgevallen of kampeerden wij vroeger wel heel erg basic.  Maar, ik vond het er los over. Alhoewel; op een gegeven moment had ik het lastig toen een buurmankampeerder een lekkere espresso aan't drinken was en ik lekker genoot van een waterige koffielfilter. 

De campings in Denemarken zijn zeer goed ! Heel netjes qua sanitaire voorzieningen, overal voldoende gasfornuisjes, grills, kindertoiletjes, kinderspoelbakjes. Overal kon je water vullen, vuil water lozen  ... alleen de gemiddelde speeltuin vond ik wat sober.  Neen, de Denen zijn zéér propere mensen !!!!

Je bent overal welkom zelfs met de wielenhuis alhoewel ik op 1 camping echt het gevoel had dat we van een andere planeet kwamen.  We geven toe; we waren gestrand in de middle of nowhere maar ... het is en blijft Europa beste mensen; een kleine, rode nummerplaat met een letter B betekent nog steeds géén buitenaards leven.  Het waren wij maar .... zo staren !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten