zondag 11 december 2011

Adventskalender

Er zijn zo van die dingen ... Waar ik nog nooit van gehoord heb en die toch zo ingeburgerd zijn ...
De Adventskalender dus ... En dat voor iemand die wel houdt van die kitsch ...
Ik ben nu eenmaal zot van lichtjes, lichtjes en nog eens lichtjes ... Mijn living hangt nu vol met lichtjes en (disco)bollen en slingers en ... Jaja, tis om zot van te worden. So be it !
Ok, ocharme Het Lief en de Poezen .. Den ene wordt zot van de blingbling en de anderen weten niet waar eerst naar te vliegen.
De kids gelukkig zijn mijn grootste fans, die houden momenteel ook nog van kitsch en blingbling (bedankt trouwens supporters van mama).
Euh, beeldt u nu alstublieft geen marginaal kot voor waar de ruiten behangen zijn met de meest verschillende lichtslingers met de meest verschrikkelijke kleuren he ! Wij gebruiken witte lichtjes en aan de ruiten hangt niets ! En eigenlijk, onze kerstboom is alleen licht, er hangen nauwelijks ballen in (euh, Smurfen, want dit jaar, hebben we de tien Smurfen die we gekregen hebben via Delhaize in de boom gehangen).
Soit, de Adventskalender ..
Ik ben niet katholiek verre van .. Dus buiten de lichtjes is hier niets maar dan ook niets dat ik ken van kerstmis.  Heb ook geen kerststal of zo .. Maar, dit weekend zag ik bij de Meter van de kleinste een Adventskalender van Playmobiel en ik vond het geweldig !!!!
Ben dus maar meteen de betekenis gaan zoeken van Advents ...

Een adventskalender is een kalender die onderdeel is van een christelijke traditie die stamt uit de 19e eeuw, advent. De kalender bevat verschillende luikjes, elke dag mag er 1 luikje worden geopend. Meestal kan er in de vakjes wat chocola of een andere lekkernij worden gevonden voor kinderen. Ook zijn er kalenders die zich meer op volwassenen richten, vaak zijn de vakjes dan voorzien van spreuken of foto's. De kalender maakt het leuk om de dagen voor kerst af te tellen. De kalenders worden geproduceerd in vele verschillende vormen en maten. Alle kalenders hebben gemeen dat ze de resterende dagen tot Kerstmis aftellen, meestal zijn dat er 24. In die zin heeft de adventskalender dezelfde functie als de adventskrans. Vaak begint het aftellen op 1 december maar dit kunnen ook andere data tussen 27 november en 3 december zijn. Er zitten in ieder geval altijd 4 zondagen in de adventstijd.
Advent is in het christendom de benaming voor de periode voor kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, en wordt de geboorte en de wederkomst van Jezus herdacht. Advent is oorspronkelijk van Duits lutherse afkomst, dit verklaart waarom je in Duitsland en Oostenrijk nog altijd heel veel verschillende adventskalenders kunt vinden. De laatste jaren heeft de adventskalender zich verspreid over een groot aantal christelijke landen, maar in toenemende mate ook over een aantal niet-christelijke landen.

Volgend jaar komt er dus een eigen gemaakte Advents want het lijkt mij geweldig om met de kindjes elke dag een luikje te kunnen openen ... En erger nog, dat is weer zoiets waar ik mijn creativiteit in kwijt kan !!! Een luikje met een chocolaatje (slecht idee want zo 24 stuks, auch), een stukje puzzel (mmm, lijkt me geweldig voor de kids), een kleine foto (mmm kan ik mij nog eens laten gaan met de camera en heb ik bovendien een geweldig excuus), of toch een Playmobiel Advents want die vond ik "amazing" !

Ik zie het zitten, zie het zitten ... U ook ?

http://www.gva.be/nieuws/in-de-rand/aid989586/boot-en-nieuwe-keuken-in-adventskalender-harrods.aspx
http://www.leonidas.com/news/Web_Avent_NL.pdf
http://www.playmobil.de/on/demandware.store/Sites-DE-Site/de_DE/Link-Page?cid=ADVENTSKALENDER10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten