maandag 6 augustus 2012

OS : zwemmen

Gelezen in de Tijd :


Na de ban van het high-techzwempak - ‘technologische doping’ - waarmee in Peking de records aaneen werden geregen, draaien de ontwikkelingen in het competitiezwemmen rond de startblokken. Het nieuwste exemplaar heet OSB11 en is van Omega, eigendom van de Zwitserse Swatch Group.

Vormelijk is het gebaseerd op het blok uit het atletiek, waarbij een schuine afzetplaat de achterste voet ondersteunt. Die plaat is verschuifbaar, waardoor de zwemmer de bal van zijn voet op meerdere niveaus kan plaatsen, afhankelijk van voorkeur en lichaamsbouw. Door die geoptimaliseerde positie duwen ze sneller en harder af. Volgens Omega kunnen zwemmers er tot een tiende van een seconde mee winnen.

De blokken hebben een ingebouwde detectie voor valse start. Niettemin namen ze er zelf een. In 2009 keurde de internationale zwemfederatie FINA ze goed voor het WK in Rome. Maar door productievertraging kon er niet overal voldoende mee worden geoefend. Dat zou ongelijkheid opleveren, dus ging het feestje niet door. 
Intussen zijn ze wel gemeengoed. De Quantum Timer in Londen bevat 16 onafhankelijke klokken en de meting verloopt met een resolutie van een miljoenste seconde, honderd keer accurater dan voorheen. De startblokken zijn ook verbonden met het pistool voor het startschot, en geoptimaliseerde akoestiek maakt dat elke zwemmer de gong op exact hetzelfde moment hoort.Voor Omega zijn de Spelen de belangrijkste showcase. Het horlogemerk verzorgt de tijdmeting er al sinds 1932. Toen stuurde het één technicus met dertig stopwatches. Dit jaar zijn er 450 timekeepers en dataverwerkers.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten