donderdag 6 september 2012

Boeken op vakantie

Woehoe .. Het is mij gelukt voor de eerste keer de voorbije vier jaar ... Boeken lezen.
Hemel, zo zalig ... U even afsluiten van de wereld, niets meer horen alleen die letters, bladzijden lang letters, gegoten in prachtige woorden, volzinnen, hoofdstukken en prachtige verhalen.
Nu, vroeger las ik recensies ed. en koos ik welgemikt boeken uit.
Nu ga ik naar de Fnac en koop ik boeken in actie-vorm, boeken aan 5 tot 10 euro, 2+1 gratis, uitverkopen via bol.com .. Maar, eerlijk, zelden is het een teleurstelling (of mijn lat ligt laag).
En ja, ik koop ook bestsellers, zeker, ... maar, deze keer had ik dus boeken mee die ik aan een habbekrats gekocht heb. En, het waren 1 voor 1 juweeltjes .. Met een verhaal :

A) Stephenie Meyer met Twilight
B) Roslund & Hellstrom met Drie seconden
C) Tatiana De Rosnay met Haar Naam was Sarah
D) Stephenie Meyer met Nieuwe Maan

* Stephenie Meyer kende ik niet ... En blijkbaar zijn die (Trilogie)boeken immens populair en zijn er een langere tijd geleden verfilmingen van geweest (maar ja, ik leef op een andere planeet).
Het zijn vampierenboeken voor Jong Volwassenen .. Jaja, niet echt mijn genre maar ik wist het niet. De korte samenvatting van het eerste boek sprak me aan en ik kocht het boek aan voor een luttele 5 euro.
De pocketversie van haar eerste boek is ongeveer een 380 blz. lang en het boek was in twee dagen uit. En nee, ik las alleen 's avonds en tijdens de middagdutjes van de jongste.
Het leest als zoete broodjes (had al vrij snel door dat het boek voor Jonge Mensen bedoeld was maar kom). Je wordt erin mee gesleept en wil gewoon verder ...
... In Antibes heb ik het vervolg gekocht maar in een Engelse Boekenwinkel (toen waren de andere boeken eigenlijk ook al uit) ...  Had geen keuze, moest Engels zijn en geen tijd om een uur rond te neuzen met twee ongeduldige kinderen aan mijn zijde.
Engels leest makkelijk en letters/woorden/zinnen worden meteen nog zoveel mooier. Je doet er ook iets langer over om een boek te verslinden ...
Een aanrader voor iemand die graag van snelle fictie boeken houdt !


* Tatiana De Rosnay lag al lang in onze boekenkast, die kocht ik vorig jaar bij Fnac via de actie 2+1. Echter, vorig jaar was ik er absoluut niet voor in de stemming gezien de gezondheidstoestanden van beider kinders.  Nu was ik er wel klaar voor (dacht ik).
Het boek gaat over een Jonge Meisje dat gedeporteerd wordt tijdens de oorlog in Parijs naar een concentratiekamp. Ze wordt uit haar bed getild door de Gestapo en besluit haar kleinere broertje op te sluiten in de kast (hun geheime schuilplaats) met de bedoeling hem te beschermen en hem zo snel mogelijk terug te bevrijden.  Dat gebeurt echter niet omdat ze zelf met haar ouders wordt opgesloten in een stadion in Parijs en nadien op de trein wordt gezet richting concentratiekamp. Ze weet daar te ontsnappen, bereikt Parijs maar te laat ...
Een hels verhaal ... Waarbij ik bij bladzijde 13 al in tranen op mijn stoel zat.
Een vreselijk hard boek ... Niet voor watjes ... En ook dit verslond ik op twee dagen tijd.
Met een krop in de keel weliswaar en slapeloze nachten ...
Op de een of andere manier interesseert heel die Holocaust me wel .. Ooit heb ik er als 14-jarig meisje een spreekbeurt over gegeven, boeken van verslonden etc.  Gruwelijk ? Ja, ik vind echter dat zulke dingen nooit vergeten mogen worden !!!!

* Roslund&Hellstrom is een Scandinavische Thriller die je ooit bij de Standaard in een groepje van vijf kon kopen. Meteen het dikste mee op vakantie in de veronderstelling dat ik wel zou toekomen. Maar, ook dit boek van ruim 500 blz werd op drie dagen tijd volledig verslonden.
Geen luchtige fictie maar een boek waar je je bijna mee in het verhaal werkt.  Een boek over leugens bij de Politie, Justitie, van Hunters en Informanten, van leven in een gevangenis, allerlei tructjes ...
Prachtig geschreven door een knap team van schrijvers.  Ik ben zot van alle mogelijke Scandinavische Thrillers op televisie en nu dus ook fan van de boeken. Schrik er niet van want meestal vind ik de boekenversies beter als de films.

Dankzij deze boeken weet ik nu al dat mijn boekenkast nog voller staat (vervolgboeken)
Want ... boeken koop ik ! Een boek moet ik ruiken, voelen en binnen een tiental jaren opnieuw lezen.  Ik ben een grote fan van de bib, heb massa's boeken verslonden maar mijn eigen bib thuis? Wie wil het niet.  En ja, er bestaan e-readers maar die ruiken niet :o))
Er staan nog boeken in de kast die ik dringend onder handen moet nemen .. Boeken van De Millennium Trilogie (die ik bijna niet durf te beginnen omdat ik schrik heb dat ik de twee anderen even snel verslind als het eerste), Slaughter haar boeken, nog Engelse Harry Potters, etc ...
Neen, we moeten hier dringend terug op vakantie .....

4 opmerkingen:

 1. peggy,
  ik las ook haar naam is sarah in een wip uit!! heerlijk en vreselijk boek hé

  volgende tip: het diner van herman koch, ook direct uit!

  frauke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Frauke, allemaal verslonden ...
  Slaughter is ook heel goe maar lees je op 1 nacht uit.
  Ga terug meer Engelse boeken lezen, doe ik iets langer over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb het boek Haar naam was Sarah een paar maanden geleden gelezen. Vond het een heel goed boek, en tegelijk een vreselijk boek. Ik ben er maanden niet goed van geweest van dit boek. Tegen beter weten in hoop je op een eind goed al goed dat maar niet komt. Ik geloof dat nu pas, door dit boek de echte horror van de WO II bij mij voor het eerst echt doordrong, of misschien komt dat omdat ik nu kinderen heb en me kwetsbaarder voel als daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als een mens er zo van aangedaan is = het een goed boek.
  Maar, ook hier vooral ... het moedergevoel dat primeert, meteen denkend "wat als het mijn kind is".
  Dat maakt het zo pakkend ... Iedereen weet wat er met vrouwen, mannen en kinderen gebeurd is tijdens de oorlog maar hier is het zeer "direct" en daarom zo confronterend.
  Ga het boek koesteren ...

  BeantwoordenVerwijderen