dinsdag 27 november 2012

Smartphone vs. Polar

Bron : De Standaard

Smartphones zijn een geliefd hulpmiddel bij het trainen. Denk maar aan apps als Endomondo en RunKeeper. Bij Polar, bekend van de sportuurwerken, konden ze die trend niet langer negeren.
Het bedrijf ontwikkelde daarom z’n eigen iPhone-oplossing, die bestaat uit een app en een draadloze hartslagsensor.
De training-app Polar Beat kan je gratis uit de iTunes Store plukken, de bijbehorende H7 Heart Rate Sensor kost 69,90 euro. Ren evenwel niet te snel naar de winkel, want door de gebruikte Bluetooth Smart-technologie (Bluetooth 4.0) is deze accessoire vooralsnog alleen compatibel met de iPhone 4S en iPhone 5.
Mettertijd zullen daar volgens Polar ook de nodige Android-toestellen bij komen, al wil het bedrijf nog niet kwijt wanneer ze dat platform precies gaan ondersteunen.

Polar Beat: slim trainen met je iPhoneAudio-feedback

Het koppelen van de telefoon met de hartslagband (pairen)gebeurt niet vanuit het Bluetooth-menu van de iPhone, maar via de app zelf. Hoe vlot dat ook gaat, Polar had de afwijkende procedure gerust even in de handleiding mogen vermelden. Het eerste kwartier dachten we namelijk dat onze sensor ‘dead on arrival’ was.
Ben je al een Polar-gebruiker, dan kan je je in de app aanmelden met je account bij polarpersonaltrainer.com. Op die manier worden je prestaties ook op die website bijgehouden, waar je wat extra tools hebt om je trainingen nader te analyseren. Je kan de app echter ook prima zonder zo’n account gebruiken.
Polar Beat spreekt helaas nog geen Nederlands (alleen Engels), maar ziet er verder bijzonder gelikt uit. De app toont je in een oogopslag al het belangrijkste cijfermateriaal van je trainingen: je hartslag, afgelegde afstand, het aantal verbrande calorieën en je snelheid.
Knopjes met een rood driehoekje hebben een dubbele functie. Zo gaat achter ‘snelheid’ ook nog de ‘pace’ (het tempo) schuil en kun je bij ‘hartslag’ gauw even spieken op hoeveel procent van z’n kunnen je rikketik presteert. Je krijgt ook regelmatig audio-feedback te horen, bijvoorbeeld wanneer je een van je eigen records aan flarden hebt gesport.

Focus op doeltreffendheid

Net zoals Endomondo of RunKeeper kun je Polar Beat zo’n beetje voor elke outdoor-activiteit gebruiken, van joggen tot roeien. Maar er zijn ook een paar programma’s voor indoor-sporten (lees: waar geen gps-signaal is), zoals tennis en krachttraining. In Polar Beat ligt de focus namelijk veel meer op de opbouw en de doeltreffendheid van een training, dan op de gebruikelijke data zoals snelheid, afstand en hoogteverschillen.
Standaard zit er een viertal programma’s in Polar Beat (vrij trainen, duur, afstand, calorieverbranding) maar via een in-app upgrade van 3,59 euro kan je je trainingsdoelen gevoelig uitbreiden met de functie Benefit Target. Die omvat extra schema’s voor de meer gevorderde sporter, zoals een hersteltraining na een zware inspanning, een programma om de stofwisseling te stimuleren en een tempo-workout om je maximale zuurstofopname te verbeteren. Bij elk soort training krijg je een duidelijke uitleg en zie je ook precies in welke hartslagzone je moet blijven om een optimaal effect te bereiken.

Conclusie

Als je wil weten hoe hard je hebt gefietst, welke hoge toppen je hebt gescheerd of gewoon je krachten wil meten met een Facebook-buddy (wie beklimt de Muur van Geraardsbergen het snelst?), dan kies je beter voor een goedkopere oplossing als Endomondo, zonder extra hardware.
Om doeltreffend te trainen, van een goede opwarming tot en met een beheerste cool-down, gaan er echter weinig apps boven Polar Beat – in combinatie met de H7 hartslagsensor weliswaar. Het gebrek aan een Nederlandstalige interface, een Android-versie én de relatief prijzige upgrade kosten Polar Beat een punt in onze eindbeoordeling, maar verder is er weinig mis mee.

Polar Beat & H7 Heart Rate Sensor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten