dinsdag 8 april 2014

Breien ... Voor mensen met mieren in hun lijf

Met Kerst kreeg ik een breiboek kado ...
De Man vond dat wel schattig en gezellig, breiende mama's. Hij was wellicht vergeten dat ik wel mama ben maar absoluut niet handig en geduldig.

Het boek bleef een tijd onaangeroerd in de zetel liggen tot mijn mama het zag liggen.

Voor ik het wist kreeg ik mijn kinderbreitas met allemaal naalden in alle maten en gewichten.

Ze gaf mij ook de raad om eens te informeren bij Veritas naar wol die kon gebruikt worden met breinaalden nummer tien.

De naalden en het boek bleven echter liggen! Ik en breien ... Ha, hoe komen ze erbij.

Tot ik op een dag met de meisjes de Veritas in moest voor knopen. 

Enthousiast gegil want er lag blauwe en gele wol, net wat zij leuk vonden.

Zodoende kocht ik twee enorm dikke balen wol en beloofde ik hun een sjaal te maken.

Kuch ... Deze vakantie ben ik eraan begonnen. Echter, de verkeerde wol voor breinaald tien. Het werd breinaald zes en meteen moest ik voor 74 'opzetgaten' gaan (of hoe noem je dat).

Als ik drie rijen gemaakt heb, moet ik garantie een rij terug of zelfs opnieuw beginnen.

Aan dit tempo heb ik misschien een kindersjaal af tegen 2017, een jaar waar mijn meiden wellicht niet meer vallen voor geel en blauw.

En ik? Wellicht ligt het boek al lang op zolder en moeten mijn huisgenoten wellicht toegeven dat het niet mijn ding is ... Iets wat ik al lang wist ... Anyway, bedankt voor het vertrouwen.


donderdag 3 april 2014

Fietsknooppunten : route to do !

… Vlaams Brabant 
… Hageland
… Dijleland
… Brabante Kouters 

Klinkt als muziek in de oren ?
Wel, dan wordt het tijd om deze route uit te proberen met de fiets .. Maakt niet uit welk type; koersfiets, mountainbike, elektrische fiets, ligfiets .. het is een échte aanrader !!! Wel opletten want met de koersfiets moet je soms door steentjes bollen en daar houden die bandjes niet van !

Startpunt is Hofstade … Als je de E-19 afrijdt richting Zemst en je slaat linksaf, zie je op je rechterkant na een 500 m een frituur, daar kan je parkeren en het is meteen ook je startpositie …

Voor hen die niet gewend zijn om te werken met het fietsknooppunten netwerk is het even wennen .. De bordjes zijn heel duidelijk en eenvoudig te volgen maar soms mis je ze en wordt het zoeken.  Voor het gemak, snijd ik altijd een repel uit van alle nummers en kleef ik deze op de lange buis van mijn fiets .. Op die manier kan je redelijk veilig alles aflezen en snel inspelen op het desbetreffende nummer.

De route zelf heeft een afstand van ongeveer 80 km en het stuk in Leuven is behoorlijk heuvelachtig.  Maar, niemand zegt dat je moet racen, je moet vooral genieten van de pracht die Vlaanderen te bieden heeft … Ah zo, hier de punten :

61, 54, 77, 20, 97, 28, 32, 31, 35, 81, 82, 29, 83, 80, 33, 93, 38, 95, 94, 37, 36, 35, 34, 12, 56, 48, 49, 18, 75, 62, 61

Voor hen die er een daguitstap van willen maken, je komt overal een pittoreske plek tegen voor een picnic en in een aantal mooie dorpen (of Leuven !!!!) vind je altijd wel een cafétje waar je een pintje kan pakken ! Vergeet bovendien je camera niet, de omgeving van Kortenberg, Steenokkerzeel is zeer fotogeniek en wie weet zie je wel een Ryanair toestel landen op Zaventem !!!

Geniet ervan en laat weten wat je ervan vond !

Onderdeel fitness programma : planking

Als mensen aan mij vragen wat ik zoal doe in de week om er bovenop te geraken, is het lastig om hierop een antwoord te geven. Ik zit bijna 2 uur tot 2,5 uur in de fitness maar niemand die een idee heeft wat er zoal uitvoer … In het begin was alles uiteraard ook beperkt; de kracht- en core oefeningen die ik uitvoerde waren van bedenkelijk niveau (lage gewichten) maar beter ging niet, punt …

Alles ging ook behoorlijk moeizaam en traag en buiten mijn kracht/core leerde ik vooral terug "wandelen" en "fietsen" op de band/ligfiets.  Fietsen op een ligfiets en wandelen op een band, tja, dat kent wellicht iedereen maar zo kracht- en core training .. Tja … Wat moet een mens zich daar bij voorstellen.   Vandaar wat verduidelijking …

Over de toestellen ga ik het later hebben, wat me vooral nieuwsgierig maakte was het begrip "planking" …  Je gaat eigenlijk in pomphouding om de grond liggen en houdt deze houding voor geruime tijd aan.

Pompen kent natuurlijk iedereen maar planken ??? Het zei mij ook niets, nochtans is de houding vrij eenvoudig … De praktijk leert echter dat deze houding in stand houden niet zo eenvoudig is … Omdat het zo lastig was, ben ik op zoek gegaan naar meer informatie en vooral de meerwaarde van deze oefening maakte me curieus … Waarom moest ik dat magere, gekwetste lijf in die houding leggen én vooral waarom doet het zo'n pijn !!!

Het laatste wellicht omdat mijn gekwetste lichaam nooit aandacht besteed heeft aan de core van mijn lichaam en alleen maar aan kuit- en bilspieren



Globaal gezien werk je aan je kracht over je ganse lichaam :

a) schouders, nek en biceps (arm!) : In plaats van je hoofd in te trekken, kijk je naar voren. Akkoord, als je deze houding 20 seconden aanhoudt, zal je weinig voelen … Doe je dit echter 3 x 45 seconden dan weet je dat je over een nek beschikt en dat het best raar aanvoelt … Wanneer je dagelijks achter een pc zit, best wel een constructieve oefening …
Buiten de fitnessers onder ons, zijn er weinig momenten waarop we onze schouders trainen, althans toch niet in een dagdagelijkse functie op kantoor … Bovendien zie ik weinig of geen mensen die spontaan gaan pompen … Idem eigenlijk voor je biceps … Als je geen echte fitness oefeningen uitvoert, zijn er weinig mensen die dagelijks hun armspieren verstevigen tenzij in jobgerelateerde omgevingen .. Met het planken train je deze spieren en word je lichaam sterker ! En planken .. het kan overal … Doe het wanneer je wakker wordt of voor je gaat slapen .. het duurt niet lang maar op termijn zal je voelen dat je bovenlichaam sterker wordt … (allez, ik wacht nog steeds, kuch maar houd wel vol)

b) je gehele onderlichaam : onderrug, borst, poep, billen en kuiten : geef toe met welke oefening train je in één elke keer zoveel lichaamsonderdelen ? Probeer maar eens die plank (of pomp) houding en je zal direct merken dat je buikspieren aardig wat krachtsinspanning vragen …. Ik geef toe, ook hier wacht ik nog op resultaat maar ik moet eerlijk toegeven dat wanneer je pilatesgewijs de juiste houding aanneemt (zijnde bekkenbodemspier intrekken en buik intrekken), de oefening een pak lastiger wordt en je gewoon voelt dat je buikspieren getraind worden …
En vrouwen; wie wil er geen Lopez-kont ? Elke vrouw toch … Een strakke poep zonder cellulitis … Met deze eenvoudige oefening ben je aardig op weg ..

"Op weg" .. Want, geloof nooit alle reclame-stunts .. Een mooi lijf krijg je nooit door wat oefeningen te doen .. het vraagt veel meer discipline en nog een resem ander oefeningen … Maar, deze oefening kan je gewoon in je slaapkamer doen en vraagt niet veel tijd .. Er is niemand die je beveelt om vijf minuten als een plank op je vloer te hangen; maar 3 x 1 minuut moet volgens mij best mogelijk zijn !!!
Voor de rest vraagt een mooi lijf naar meer beweging, meer variatie in beweging en uiteraard een gezonde voeding, veel slaap en niet teveel drank en sigaretten (dat laatste best niet !!!).

Ik doe mijn oefening nog steeds vrij kort maar als je de 30-dagen challenge aandurft en je 5 minuten (!!!) in plankhouding ligt/hangt; volgens mij ben je flink op weg om een six-pack te trainen !
Mijn doel is niet om die vijf minuten uit te doen maar ik zou toch graag zover geraken dat ik probleemloos 3 x 3 minuten kan planken .. En wat is er leuker als 's avonds met je man voor het slapen gaan gezellig samen te planken voor dat net iets strakkere figuur ?!

Voor de overtuigende sporters; er bestaat een App om te planken op verschillende manier zowel voor Android als Apple : www.plankexerciseapp.com 

dinsdag 1 april 2014

Madrid 2014


Vorige week zijn een vriendin en ik Madrid onveilig gaan maken …
Alhoewel, onveilig maken, zo'n twee brave miekes .. Waar is den tijd dat we op reis gingen om 's avonds nog eens flink uit te gaan .. Nu zijn we tegen een uur of negen pompaf en klaar om ons hotelbed op te zoeken.


Madrid is een absolute Must Do ! Omdat ik volop in revalidatie periode zit en dus weinig of geen tijd had om op voorhand te lezen, besloot ik om het boekje 100 % Madrid aan te schaffen ..
Ondertussen hebben wij daar al een hele stapel van liggen en het is gewoon makkelijk .. het boekje bevat een zestal wandelingen door de verschillende wijken.

De ochtend van ons vertrek wist ik niet eens waar ons hotel lag, laat staan dat ik wist welke metro we moesten nemen … Niet van mijn gewoonte maar ik ben een plantrekker en heb de halve wereld afgereisd; dit zou zeker lukken. En gelukt is het zeker; zowel de luchthaven als ons hotel lagen aan een eindhalte van het metro-netwerk, ideaal … verloren lopen en ons hotel niet meer vinden was er dit jaar niet bij !!! (applaus !)

Het metronetwerk is bovendien enorm eenvoudig in gebruik, alles in heel duidelijk aangegeven, het netwerk is iets kleiner als London, rustiger ook … Alleen dat de Spanjaarden niet altijd wachten tot mensen zijn afgestapt .. Soms wel duwen en trekken.  Kunnen ze toch nog wel wat leren van de Fransen en Engelsen die meestal wel wachten.  Soit … twee magere latten geraakten er meestal nog wel vlot bij :o)) Het duurt dus echt niet lang voor je bijna kaartloos de metro kan gebruiken en dat is een sport bij ondergetekende … Ik moet en zal dat netwerk onder de knie hebben … Hoe minder ik op een toerist lijkt, hoe beter (alhoewel een lange rosse wellicht opvalt).

Anyway … de eerste dag hebben we het ons alvast makkelijk gemaakt en zijn we direct het hart van de stad in gelopen; zijnde de wijk rond Sol en Plaza Mayor.  Buiten een metronetwerk van buiten blokken, ben ik een zeer slecht kaartlezer dus dat boekje 100 % Madrid was al niet echt een kado … Ik was dus wel een opvallende toeriste met dat boekje in alle richtingen te houden op zoek naar Straat A of B om dan in Straat C terecht te komen (bloos; we misten onze mannen)

Ander nadeel van dit boekje, de must-do winkelbezoekjes konden we al snel opgeven.  Winkeltjes komen en gaan in Madrid, 75% van de winkeltjes bleek dus al gesloten.  Meermaals zou ik mij hieraan ergeren de komende dagen … Op zoek gaan naar "iets" en het niet vinden :o)

Sol is een drukke wijk maar in vergelijking met London een oase van rust … Als je jezelf laat verdwalen in een wirwar van straatjes kom je links en rechts nog wat schatten tegen aan gebouwen en winkeltjes. Meermaals hebben we de Plaza Mayor gekruist onderweg naar "ons" plekje voor tapa's en wijn … Wat vooral een aanrader is; Chocolaterie San Gines … Daar kan je churros y chocolate eten … Jawel, hier krijg je een kop behoorlijk leververnietigende choco met churros, een soort van oliebollen slierten. Héérlijk ..

Voor ons is Sol vooral eten en drinken op De Mercado de San Miguel .. Ik wil niet eens meer weten hoeveel uren we hier doorgebracht hebben. Elk kraampje hebben we geprobeerd en meerdere glazen wijn werden soldaat gemaakt … Uitgebreid eten in Madrid .. uiteraard maar wij waren op slag verliefd op deze plek en kwam hier dagelijks tapa's eten … Elke dag een ander type tapa: jamon, queso, pescado … werkelijk alles is de revue gepasseerd … Op slag verliefd en elkaar beloofd hier terug naartoe te komen met onze mannen .. later, als we op pensioen zijn !



Dag twee besloten we de Latina wijk onveilig te maken .. Althans dat dachten we …
Het enige dat we daar min of meer gevonden hebben was het station (Atocha) Renfe, de stationshal van de bomaanslagen - alhoewel we het gedenkteken, een glazen cilinder van 11 meter voorbij gelopen zijn .. Allez, niet gevonden hebben … Of toch wel .. Het was een beetje erg onduidelijk wat ik op een gegeven moment gefotografeerd heb .. Raar gevoel, weten dat hier tien jaar geleden zoveel mensen het leven gelaten hebben.

Een beetje verder vind je het museum Reina Sofia en daar kan je gewoon niet naast kijken ! Langs beide kanten zijn metershoge glazen liften; je moet blind zijn om dat te passeren (maar, zeg nooit, nooit).  Een pracht van een museum met werken van oa Dali, Mio en Picasso …

Vanaf dan werd het een beetje doelloos op zoek naar straten (maar wel elke keer nieuwe parels ontdekt van gebouwen) waardoor we al snel besloten onze kansen te wagen aan het voetbalstadion van Bernabeu ! Ik had namelijk in Belgie al mijn zinnen gezet op de match Madrid/Barcelona.  Hier wel de ontnuchtering dat tickets verkocht werden aan 500 euro en meer maar kom .. Misschien wel een lastminute links of rechts … En Bernabeu kan je niet voorbije lopen, je loopt er met je gezicht knal op ! Mijn reispartner was niet meteen behoorlijk enthousiast en begreep niet waarom ik perse een stadion wilde bezoeken maar ze volgde gedwee …

Het stadion kan je mits inkom bezoeken en dan krijg je waar voor je geld.  Eigenlijk mag je overal komen, je tijd nemen voor een foto en dingen aanraken/gebruiken/vast grijpen … Het stadion werd gebouwd rond 1945 en aangepast in 2005 zodat er vandaag de dag 85 duizend man binnen kan … En vermits er een grote match op het appel stond; was er veel (man)volk die het stadion wilde bezoeken en stonden er wellicht 50 duizend vlaggen klaar ! Indrukwekkend zelfs in volle stilte …


Je mag in de VIP, de douches, massage-ruimtes én je mag plaatsnemen in de spelers hun zithoek van tijdens de matchen.  Lekkere Audi auto-zetels; zaaaalig ! Ondertussen had ik echter nog geen tickets voor de match.  Die waren allen de deur uit aan monsterlijk hoge bedragen.  Het leed werd echter verzacht met een leuk bezoek én een reispartner die ook verliefd werd op het spelletje met de bal ! Mission completed.

Spijtig genoeg nadien weinig hebbedingen voor vrouwen in de Adidas store .. Ook tijdens het bezoek werd al snel duidelijk dat wij vrouwen serieus in de minderheid waren.

's Avonds hebben we op ons geliefde Mercado Plekje alsnog gezocht naar tickets maar bijna iedereen kwam op uitnodiging van een bedrijf en wilde zijn ticket niet af staan .. Ook wanneer de man in kwestie niets van voetbal kende en wellicht niet eens wist in welke kleur ze speelden ! Schaamtelijk ! Ach het was het proberen waard .. Volgende keer beter !

De daaropvolgende dag opnieuw een poging om een wijk te ontdekken … Zondag is vlooienmarktdag en die vind je onder de noemer El Rastro .. En hier was het wel enorm druk. Het lijkt alsof alle Spanjaarden de weg vinden naar El Rastro. Niet meteen een situatie om vrolijk van te worden maar zo'n vlooienmarkt zorgt er altijd wel voor dat je centjes uitgeeft en de lokale economie steunt met spullen te kopen die je nadien wellicht in een kast steekt .. (kuch). In de buurt van de vlooienmarkt uiteindelijk beland op een lokaal tapa barretje en daar genoten van de eerste warme zonnestralen in gezelschap van queso, jamon én wijn ! Even zalig niets doen en vooral genieten van het straatgebeuren.


Om toch nog een beetje cultuur te happen, een blitzbezoek gebracht aan het Museo Del Prado.  Als je dit museum degelijk wil bezoeken, moet je bijna een dag uittrekken.  Wij kozen ervoor om de Vlaamse en Spaanse werken te bezoeken en waren al meer als twee uur zoet.  Wel indrukwekkend veel te vinden van oa. Rubens, Jordaens, Rembrandt, Anthony Van Dyck, Goya en Vasquez !
Geen idee eigenlijk of je mag toegeven dat iets je tranen doet krijgen maar ik was enorm onder de indruk van dit museum … Ben niet zo'n kenner maar ik kan soms perplex staan gapen naar schilderijen en moet dan echt moeite doen om niet te huilen .. Maar ja, wie ben ik !
Bovendien is het een prachtig gebouw waar je ziel en hart tot rust komen, amen :o))

Rond het Museo kan je jezelf laten verdwalen in een wirwar van straten en op zoek gaan naar nog meer musea, prachtige gebouwen (oa. De Bibliotheek) .. Voor je het weet is de dag voorbij en tijd voor opnieuw een tapa en een wijntje …

Mijn bezoek aan Madrid was top en beslist voor herhaling vatbaar.  De mensen zijn behulpzaam, rustig,  het metro-netwerk zit makkelijk in elkaar .. Je koopt een ticket voor een aantal dagen en kan op-en-af-hoppen … Naar mijn gevoel kan je makkelijk een week in Madrid verblijven zonder je te vervelen.  Een aantal wijken konden wij niet doen, net als andere musea … Bovendien is er een prachtig, groot park waar je ook wel een aantal uren zoet bent … In de buurt van Madrid ligt bovendien Toledo die makkelijk bereikbaar is met trein en bus .. Wij zijn er spijtig genoeg niet geraakt omdat onze dagen nu al vol zaten met struinen door straatjes en gapen naar prachtige gebouwen.

Madrid .. Must do !