zaterdag 30 juli 2011

Denemarken : bloopers ?

Neen, dit jaar geen bloopers tenzij :

- de regenjas van vriendlief vergeten ... en die kon hij eigenlijk best gebruiken
- een lekkere warme jas voor de kleinste ... en die kon ze eigenlijk best gebruiken
- washandjes ... vrij lang naar gezocht maar in geen enkel warenhuis te vinden ... kwil niet weten hoe ze hun intieme delen wassen die Denen
- een lekker grondzeil zodat de kleinste wat minder modder, stenen, gras en slakken zou eten (ok, die laatste wordt soms beschouwd als delicatesse maar ik vond het er over !)
- nen tractor ... nu moesten we beroep doen op een vriendelijke Deen om ons uit de modder te trekken na ons vertrek uit Copenhagen
- haha, u lachte met mijn rubberen laarsjes ? In Denemarken gebruiken alle fashionata's botjes ... Je vindt ze in alle kleuren, in alle formaten en ze passen perfect onder een zeer kort rokje of jurk !
- lange broeken ... Ik had 1 broek bij en die stond na verloop van tijd uit zichzelf recht van de vuiligheid. 
- een espresso machientje; als een ander het mag, waarom ik niet ... Ooooh, wat heb ik mijn lekkere koffie gemist.  Mag het ? Ja; dat beetje luxe kon er eigenlijk best af dit verlof
- de Vikings ? Ze bestaan ... De Deense mannen (en soms ook vrouwen) zien er soms héél stoer uit, geblokt, zeer licht blond haar, klein geitenbaardje en een hard gezicht.  En neen, die vrouwen hebben uiteraard geen baard maar sommige vrouwen zijn struis ! Maar ja, sorry, dit valt niet onder het blooper departement.  Dit is gewoon een feit.
- de zoektocht naar onze auto-sleutels gedurende een dik uur ... En die dan eigenlijk op hun plek lagen ! Overigens was dat een constante in ons wielenhuis, alles zo goed proberen wegsteken dat je niets meer terugvindt, zelfs op zo'n kleine oppervlakte.
- films meenemen voor je kids die dan niet kunnen afgespeeld worden op de nieuwe hippe DVD-speler
- een flink karton wijn meenemen waarvan het zuur in je keel komt na de eerste slok ... Maar die je koppig gedurende de ganse reis blijft opdrinken.
- in je naakte zelf onder de douche staan en dan echt niet weet hoe de douche werkt ... je uit de douche stapt, een handdoekt zoekt, iemand vindt die het je kan uitleggen om dan te merken dat je douchesaldo al voorbij is omdat hij tussentijds toch in gang geschoten is.
- met je dochter onder de douche staan en die luidkeels brult dat je borsten gekrompen zijn (gelukkig Chinees voor een Deen) of diezelfde dochter die je vraagt hoe lang die nieuwe baby al in je buik zit.
- twee fietsen mee naar huis neemt met kei verroeste kettingen (kilometers dat wij daar gereden hebben !!!)
- tien tuutjes mee neemt en met vier tuutjes weer naar huis keert.
- in elke kerk die je bezoekt een rede moet aanhoren van de oudste die je duidelijk wil inprenten dat daar de jongste geboren is.
- de oudste die drie weken elke dag opnieuw opstaat met de vraag "schijnt de zon al mama".
- de oudste die drie weken lang wil duidelijk maken dat het nog lang geen bedtijd is; kan ik er iets aan doen dat het tot 's nachts licht is ?
- voor het vertrek nog snel naar Decathlon gaan om voor iedereen een UV-beschermd zwem t-shirt te kopen ... terwijl we beter voor iedereen een stevige regenjas hadden gekocht.  Mijn regenjas heeft er nu toch ook de brui aan gegeven en geen enkele rits van lief zijn fleecekes werkt nog.
- er niet meer over een weerbericht gesproken wordt op de lokale televisie maar gewoon over het aantal mmm neerslag dat er dagelijks zal vallen.
- de retro kinderwagen terug "in" is .. Heuse mastodonten van kinderwagens waar generatie-gewijs heelder huisgezinnen in plaats nemen met de nodige donsdekens, gewone dekens, regenzeilen etc ... zo stevige opgeklopt dat je de nieuwste aanwinst niet eens ziet liggen.
- je de oudste teken doet dat er een water zonneke aan de hemel verschijnt en zij je les geeft over hoe de aarde rondom de zon draait (que ? drie jaar en zo geslepen).
- je tegen de oudste kei enthousiast begint te leuteren over bootjes die je meters onder je ziet varen en zei héél droog reageert met "mama, dat zijn ZEILboten.
- de oudste je op het matje roept met de mededeling "mama, het is hier precies ne paardenstal"
- de oudste die tegen je zegt in Legoland "doe es normaal mama" wanneer jij als een klein kind geniet van die miljoenen blokjes.

Denemarken : Copenhagen

Copenhagen; zijn we ongeveer drie dagen geweest. Eigenlijk te kort en een best vermoeiende stad.

We lagen 12 km buiten het centrum op een zeer goede georganiseerde camping die helaas al twee keer te kampen had met zware wateroverlast.  Ook tijdens ons verblijf waren stukken onberijdbaar, werkten twee tractors continu om caravans los te trekken en stonden her en der waterpompen 24 u/dag te pompen.

Voor de rest ook hier prima sanitaire voorzieningen, gasfornuizen, spoelbakken, grills etc. Zelfs een soort van eetzaal met groot TV-scherm waar ik het enige nieuws te horen kreeg nb. Oslo (en die avond dan alleen het nieuws kreeg over de aanslag in de stad en niet vanop het eiland).

Copenhagen dus.  Overal wordt reclame gemaakt om Copenhagen te ontdekken per fiets.
En inderdaad, Copenhagen is groot genoeg om alles per fiets af te rijden. Maar, veilig ?
Je hebt duidelijke fietspaden maar de ene keer is er een buslaan rechts of links van dat fietspad.  Het krioelt er van auto's en toeristen en heel Copenhagen is 1 grote wirwar van straatjes.


Sommige stukken zijn auto-vrij maar dan zie je geen steek voor je ogen van de toeristen die als mieren overal doorkruipen. De eerste dag vloog de fiets al snel aan de kant, de tweede dag hadden we geen keuze omdat we op zoek waren naar de Zeemeermin en die viel net buiten onze plattegrond waardoor we heel lang gezocht hebben ....
Alles kwam mij nogal chaotisch over, er zat naar mijn gevoel totaal geen structuur in straten, het kwam mij over alsof iemand gewoon alles lukraak neergesmeten had.  Het went uiteraard, na een tijdje vind je je weg wel; er valt ook best veel te zien en te doen.  Teveel om met kleine kinderen te doen in ieder geval. 

Slotsholmen, Indre By, Rosenborg, Christianshavn, Frederiksstaden, Tivoli, De Zoo ... Nog wat overdrukke kledingstraten en je dagen zijn zo gevuld.  Wij hebben het allemaal wat over ons laten komen en al fietsend alles min of meer verkend.  Shoppen hebben we niet gedaan en Tivoli hebben we ook links laten liggen ... Nochtans best een aanrader lijkt me, maar, ook weer voor meer grotere kinderen.


Zelf was ik enorm onder de indruk van het Opera Gebouw, een prachtig modern gebouw (2005) opgetrokken uit veel glas met een prachtige foyer en voorzien van enkele moderne snufjes ... (die je overigens in elk museum, kasteel ed. vindt !!!!).  Doorweekt zijn we daar even tot rust gekomen bij een lekkere warme koffie terwijl de kids hun eigen free podium bouwden. 

Nog leuk en ook zeer aangenaam voor de kids; is The Elephant Parade.  Overal in Copenhagen staan ze op toeristische must see's, prachtige beschilderde olifanten op volwassen hoogte die je kan aanschouwen en die je kan kopen (alleszins toch een replica).  Je steunt er de Aziatische Olifanten mee ... en het levert zeer mooie foto's op ! Bovendien zorgen ze ervoor dat je kids zich niet te snel vervelen wanneer mama en papa op monumententocht trekken (en er zijn er veel !).

Hadden best wat meer tijd kunnen spenderen in Copenhagen maar het zal ooit een aparte City Trip worden in alle rust, buiten seizoen en hopelijk met wat droger weer .... En de Kleine Zeemermin ? Die hebben we na ruim vier uur fietsen dan toch gevonden ... En in werkelijkheid is ze ook bijzonder klein te noemen ja.  En busladingen Japanners die samen met haar op de foto willen.  En wij, goh, wij vonden het allemaal prima ...

vrijdag 29 juli 2011

Denemarken : de route

Hier is ze dan, onze route.
En, neen, neem hier geen voorbeeld aan want het is crimineel gek !
Op drie weken tijd hebben we net geen 3000 kilometer gereden, dat is gewoon teveel ....
Maar, zoals reeds eerder vernoemd; het was dat of op elkaars lip zitten.
Denemarken bestaat uit een aantal eilanden: Jutland, Funen, Seeland en dan onderaan nog een aantal kleintjes : Lolland, Falster en Mon. We zijn op elk eiland "eventjes" geweest ...

Dag 1 : Antwerpen-Kaltkirchen (slapen)
Dag 2 : Kaltkirchen-Ribe (Jutland)
Dag 3 : Ribe-Billund via Kolding
Dag 4 : Billund (Legoland)
Dag 5 : Billund-Silkeborg via Jelling
Dag 6 : Billund
Dag 7 : Hasmark Strand via Middelfart (Funen)
Dag 8 : Svendborg-Thuro Strand via Odense en Egeskov Slot
Dag 9 : Copenhagen (Seeland)
Dag 15 : Copenhagen-Helsingor via Roskilde
Dag 16 : Helsingor-Mons Klint via Kronbergslot
Dag 17 : Mons Klint-Nysted

En dan zo ongeveer terug naar huis. De route is niet helemaal correct maar geeft toch een aardig beeld van de crazy route ...
Normaal gezien was het plan om naar Skagen te gaan het uiterste noorden van Jutland. Daar zijn prachtige brede zandstranden waar je met je camper kan oprijden en lekker genieten.
In Silkeborg zijn we echter gestrand, er was geen doorkijken aan ... In Silkeborg is een enorm knap meer maar door de regen zag je zelfs het water niet meer.  We zijn dan zo'n beetje doelloos verder gereden om halverwege terug te keren naar Billund om te slapen op dezelfde camping als diegene voor ons Legolandbezoek (we wisten dat deze goed was en lekkere warme douches had + een ruime speeltuin).
In principe gingen we de eerste week en half op Jutland blijven en dan via Aarhus doorsteken naar Seeland (Copenhagen bezoeken) en dan zo over Funen terug naar Belgie.  Dat is duidelijk niet gelukt. 
Eigenlijk hebben we Copenhagen ook in een sneltempo bezocht maar wat wil je; elke dag 12 km enkel fietsen in de gietende regen (en nee, het is er niet plat !).
We zijn dan maar van Billund naar Funen getrokken en zo verder naar Seeland om dan via Mon/Falster en Lolland de ferry te nemen naar Putgarten in Duitsland.

De Must do's en see's krijg je later ...

Denemarken : de camper


Omdat ik nog moet uitpuzzelen hoe onze route er nu weer uitzag; begin ik alvast over onze camper ...
Reizen per camper, het was een test omdat we dromen van een campertrip naar Nieuw Zeeland binnen twee jaar. En om niet met onze hoofden tegen een muur te botsen aan het andere eind van de wereld; was het niet slecht om al te proefdraaien.

Voor deze vakantie hebben we zeer lang getwijfeld; per tent of met een wielenhuis.
Achteraf gelukkig de juiste beslissing gemaakt, anders stak tent nummer twee in een container wegens teveel schimmel.  Is het reizen per camper een must do ? Awel zie hier de pro's en contra's ...

Een camper is een zwerfhuis; doel is rond te zwerven in alle stilte en eenvoud.
Dat was initieel ook ons doel; niet teveel lawaai, niet teveel pottekijkers, gewoon wij onder ons vieren.
Die stelling hebben we echter na dag drie al opgeborgen, dankzij het slechte weer en nog wat andere ongemakken.

De eerste avond werkte onze transformator al niet ... We stonden op een plek zonder electriciteitsvoorzieningen of wat dan ook; gewoon een groen grasveld meer niet.
Probleem 1 : flessen opwarmen voor Nore (idem voor groentepap).  Toegegeven, het was de eerste avond (tussenstop) en we hadden de algemene werking van de zwerfauto nog niet onder controle (mevrouw, als u iets niet weet, neem dan gewoon de gebruiksaanwijzing erbij !!!).
Paniek ! Bovendien ben ik ook van het principe; voor mijn kind alles vers dus ja ... geen potjes mee.
Gelukkig was er in de buurt een fitness center die zeer spontaan onze flesjes opwarmde.

De dag nadien dan maar al op zoek naar een camperplek mét electriciteit; de eerste luxe sloop binnen.
Gelukkig wel een zaaaaaalig plekje; privé terrein rond een visvijvertje en we kregen zelfs een sleutel om te douchen. Het was bovendien prachtig weer en dan heb je werkelijk niets anders nodig ! Oef .. mission completed. Geen ander volk, just us and the fish.  Lekker buiten eten, lekkere papjes opwarmen etc.
Ik werd zelfs een beetje ongemakkelijk van de stilte !

Helaas; na dag twee kwamen de eerste buien eraan en dan wordt het genant.  Probleem 2 : buiten eten is niet meer mogelijk, dus, de tafel moet elke dag opnieuw vebouwd worden: tafel opzetten, eten, tafel opbergen en kinderbed opstellen. Zucht ... Iedereen vroeg in bed want ja, je kon toch niet bewegen.  Na verloop van tijd, snak je meer en meer naar een camping want daar kan je lekker warm douchen, ne keer goe gaan K°°°n én er zijn speeltuinen voor je kids die tegen dan al even knetter zijn van het gebrek aan plaats als jezelf.

Dan maar campings gaan opzoeken; het natuurlijk zwerven is er dan spijtig genoeg niet meer bij. Moraal van het verhaal; zwerven kan maar best met a) lekker weertje b) een camper waar je de tafel de tafel kan laten en niet elke dag moet verbouwen om een kinderbedje te plaatsen c) oudere kindjes zodat kindje twee ook gewoon in bed kan liggen.

Voor de rest niets dan lof over ons wielenhuis; elke avond lekker droog terwijl het buiten dagen aan een stuk regent ... Alhoewel het na verloop van tijd ook hier lastig wordt om alles droog te krijgen/houden ... Reizen met een camper heeft als voordeel dat je gewoon staat en gaat wanneer je wil, nadeel is wel dat je soms gewoon teveel met je camper rond bolt en te weinig blijft genieten van je staanplek.  Natuurlijk; wij hadden geen andere keuze; het was rijden of op elkaars lip zitten binnen.  Nu hebben we enorm veel gereden (daarover straks meer) wat initieel niet de bedoeling was (we gingen het zen houden en genieten van water en strand). 

Ander nadeel is dat je aangewezen bent op je fietsen.  Als de camper ergens staat, ga je niet elke keer alles terug binnen halen om even naar de bakker te hollen.  En als het dan nat en koud is, tja .... niet altijd aangenaam.  In Copenhagen bijvoorbeeld; lag onze camping op 12 kilometer van het centrum.  Elke dag opnieuw dus met onze fietsen en fietskar heen en weer in koude, wind en nat.  Dan is de goesting snel over maar je doet het gewoon ... En ja, ik geef toe; als je dan op een avond een staande ovatie krijgt van enkele Fransen als je doooooornat arriveert na weer wat kilometers extra, het doet wel wat !

Wat we niet gedaan hebben in ons wielenhuis is douchen.  We hadden een watertank  met 100 liter water maar die gebruikten we alleen voor de afwas.  Kan mij echt niet voorstellen dat ik als douchegenieter lang toekom met een tank van 100 liter.  Het toilet werd ook sporadisch gebruikt wanneer het niet anders kon.   Het ding stinkt nogal snel .... En ik geef toe; we waren wat lui en hadden geen zin om elke dag de tank te staan vullen en de wc te gaan lozen ...

Hebben we dan eigenlijk een camper nodig ? Goh ... misschien moeten we ooit opteren voor een Westfalia busje van VW.  Dan heb je wel een beetje een wielenhuis maar zonder douche en wc. Het zal meteen ook goedkoper zijn.  Een tent erbij voor ons of voor de kids ...

Hoe de gemiddelde Deen het doet op vakantie gaan ? Wie dacht dat de Nederlander de sleurhut-verslaafde was ? Ahum, wij hebben zeer weinig andere toeristen gezien buiten Denen. Die zeulen hun hele hebben en houden mee. Een caravan met een voortent twee keer zo groot als de caravan zelf.  Ze zeulen mee een ijskast, diepvriezer, koffiezet, microgolf-oven en zelfs lampekappen en televisies ... Is dat dan nog kamperen ? Ik heb ZULKE ogen getrokken !!!!! Ofwel is dit normaal als je met een caravan weggaat en is het mij nooit eerder opgevallen of kampeerden wij vroeger wel heel erg basic.  Maar, ik vond het er los over. Alhoewel; op een gegeven moment had ik het lastig toen een buurmankampeerder een lekkere espresso aan't drinken was en ik lekker genoot van een waterige koffielfilter. 

De campings in Denemarken zijn zeer goed ! Heel netjes qua sanitaire voorzieningen, overal voldoende gasfornuisjes, grills, kindertoiletjes, kinderspoelbakjes. Overal kon je water vullen, vuil water lozen  ... alleen de gemiddelde speeltuin vond ik wat sober.  Neen, de Denen zijn zéér propere mensen !!!!

Je bent overal welkom zelfs met de wielenhuis alhoewel ik op 1 camping echt het gevoel had dat we van een andere planeet kwamen.  We geven toe; we waren gestrand in de middle of nowhere maar ... het is en blijft Europa beste mensen; een kleine, rode nummerplaat met een letter B betekent nog steeds géén buitenaards leven.  Het waren wij maar .... zo staren !

Denemarken : het verslag

Men vraagt mij naar een reisverslag.
Ahum, ik ben niet meer het type dat een volledige dag op papier schrijft, ben daar al lang mee gestopt.  Geen zin, geen tijd en lijkt me behoorlijk saai voor de lezers.
Had wel een schriftje bij maar dat is niet eens uit de kast geraakt ... geen tijd ... teveel bezig met overleven zullen we maar zeggen.
Ga dus gewoon wat hersenkronkels neerpennen en zij die graag volgen, be my guest en anders haak je gewoon lekker af.
En om het makkelijk te maken; ik zal braaf een titel melden zodat u weet waarover u leest en op tijd kan afhaken indien nodig !

woensdag 6 juli 2011

Denemarken vs Lego

.. Jaja, Legoland ... voor de kindjes, jaja ...
Voor hen doen we werkelijk alles ...
Of is het eerder voor de oudjes ?
... Who know's .. Maar, ik weet alvast dat ik een HELE grote puntzak Lego zal kopen !

Lego vs Star Wars III :

http://youtu.be/pPb2lIap6Es

Lego vs The Beatles :

http://youtu.be/_xUijgqZ-xM

maandag 4 juli 2011

Denemarken : moet dit echt

Wateroverlast in Kopenhagen

Laatste update:  4 juli 2011 AMSTERDAM - De Deense hoofdstad Kopenhagen kampt sinds zaterdagavond met grote wateroverlast. 
 
Dit meldt De Standaard zondag. 
In een uur tijd viel er zoveel regen als normaal is voor twee maanden, zo'n 150 millimeter. Veel wegen rondom de stad werden afgesloten vanwege het water. Honderden huizen liepen onder en duizenden inwoners zaten tijden zonder stroom.

http://youtu.be/oqwp3MxA4TE

NEEN ! Dit hoort niet ... Is het gebeurd ? Jawel ... Kan ik er mee lachen ? Neen .. Ik word stilaan behoorlijk nerveus. Heb ik iets met weergoden ? Mmmm, tzijn mijn vrienden niet ...
Mexico : overstroming meegemaakt,
Corsica : beschimmelde tent na 1 week mogen weggooien,
Schotland : 14 dagen 24 u/dag gietende regen,
Belgische kust : don't ask ...
Oostenrijk : na vier dagen met hebben en houden terug naar Belgie, verkleumd van de koude en ja, opnieuw schimmel in de tent

Misschien moeten we er toch maar eens over nadenken om volgend jaar gewoon op hotel te gaan in Turkije ...

Werchter, auch

... en weulle bekomen van Werchter ... auch ...

Het is duidelijk dat ik a) oud word b) niet meer tegen liters bier kan c) nachten doordoen niet meer overleef op friet en bier d) meer en meer een vreselijke weerzin opbouw voor de lokale toiletten

Het is ook duidelijk dat ik a) nog steeds enorm kan genieten van concerten in "denk bak vooraan" b) nog stevig kan dansen zonder onder te doen aan mijn buurman/vrouw die 20 jaar jonger is c) nog steeds kan genieten van 3 pakken friet / dag

Was Werchter dit jaar een succes ? Voor mij wel ... Voor de Jeugd ? kWeet zo niet ... Waren wij vroeger in onzen jongen tijd véél zotter en zatter maar ik had de indruk dat dit jeugdig publiek vrij mak was ... Of wachtten ze gewoon drie dagen lang om dan uit de bol te gaan op F°°°G C. ?

Ga ik terug ? Jazeker, alleen hoop ik dat mijn twee kids volgend jaar iets minder snel wakker zijn. Want, drie uur slapen na een dag zon/drank/muziek/dance is gewoon te veel voor mensen van mijne leeftijd !

Waren er hoogtepunten ? Jazeker; scoorden vooral Artic Monkeys, Elbow en Portishead ...
En dieptepunten ? Vooral de line-up volgorde ? Hoe in godsnaam verklaar je dat KOL voor Arsenal en Black Eyed Peas op zondag mogen afsluiten ? Wat is er aan het handje Schuur ?????

Oh ja, ik heb trouwens mijne Jubilee gevierd ... Twintig jaar geleden was mijn eerste TW !!!! kZal er nog maar vlug ene op drinken mijn gedacht. 20 jaar geleden lag ik waarschijnlijk op de wei in een The Doors oversized t-shirt ... Wat dacht een 30-er toen als hij/zij mij zag ... Als ik nu een tiener met een t-shirt zie van Nirvana heb ik de neiging om te roepen "deuh, gij zat toen nog in de bloemkolen" ... Maar, 20 jaar geleden liep ik zelf zo rond ...